2011.11.02.
00:09

Írta: SPYD3RM4N

2011-ben Magyarországon hajléktalanok megöléséért nem jár börtön

Lázár János polgármester, a Fidesz frakcióvezetője az év elején nyilvánosságra hozta a szegénységgel kapcsolatos nézeteit. "Akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."

Én eddig azt hittem, hogy mindez pusztán arról a gusztustalan jobboldali taktikáról szól, hogy a társadalmi-gazdasági meghatározottságok letagadásával, a szegénység individualizált ábrázolásával, a szegények önhibásként, érdemtelenként és értéktelenként való feltüntetésével a jobboldali kormány a szegények felé áramló redisztribúció csökkentésének ideológiai alapot adjon, hogy megágyazzanak a szegények állami újraelosztásból való kirekesztésének. A mostani fejlemények tükrében azonban az idézett mondatok új értelmezési lehetőséget is rejtenek magukban.

A cikk: http://civishir.hu/tetthely/ugy-osszerugdosta-hogy-meghalt-megis-felfuggesztettet-kapott/1031111140

A sztori: 2008-ban két fiatalkorú szórakozásból úgy összevert két hajléktalant Szolnokon, hogy az egyik áldozat néhány nap múlva meghalt. A napokban született meg a bírói ítélet, a gyilkos felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta.

2011-ben hajléktalant megölni Magyarországon ezek szerint nem olyan bűn, hogy azért szabadságvesztés járna. Öljünk hát hajléktalanokat nyugodt szívvel, ezt szerették volna ezzel mondani a bírák? Ejnye-bejnye? Csak Szolnokon szabad embert ölni, vagy az egész ország területén feloldották a vadásztilalmat? Fontos lenne tudni, mert az ítéletnek precedensértéke van.

A szintén néhány évvel ezelőtti, híres olaszliszkai esetnél, ahol szintén agyonvertek egy embert, életfogytiglan járt az elkövetőknek. Pedig ott még a motiváció legalább érthető volt: a gyilkosok a kislányukat elütő autósnak estek neki. Mi is a különbség ? Hogy ott az elkövetők köztudottan romák voltak? Vagy mert az áldozatnak volt vagyona, lakása, háza?

"Akinek nincs semmije, az annyit is ér. ... Annak annyi az élete." Lázár János mondataiból most már nem csak lenézés, hanem életveszélyes fenyegetés árad, figyelmeztetve arra, hogy mi a jobboldaliság lényege.

Akinek nincs semmije... annak annyi.

2 komment · 1 trackback

Címkék: hajléktalanság jobboldali szociálpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://spyd3rm4n.blog.hu/api/trackback/id/tr763346443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: „Zaklatják a hajléktalan embereket!” – film és levélküldő akció 2011.11.02. 08:48:35

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, országgyűlési képviselő és Fidesz hajléktalanügyi referens szerint a kormány és az ő lépései ellen tiltakozók a programjukat csak részleteiben szemlélik, emiatt bírálják őt. Ahogy az origo.hu-nak fogalmazott: „Ren...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SPYD3RM4N 2011.11.02. 00:44:55

Megjegyzés: Budapesten a hajléktalanság egyik lehetséges kísérőjelensége, a közterületen való életvitelszerű tartózkodás viszont már akár letöltendő szabadságvesztéssel is büntetendő.

SPYD3RM4N 2011.11.04. 16:38:05

A kukázást tiltó VIII. kerületi rendelet ellen demonstráló szociális munkás 3 év felfüggesztettet kapott ma. Felháborító ítéletek sorát szolgáltatja a bíróság és a törvényhozás az intézményes társadalmi kirekesztés és szolidaritáshiány ékes példáiként.
süti beállítások módosítása