2011.01.20.
02:15

Írta: SPYD3RM4N

A sajóbábonyi cigányok perének története

Egy, a sajóbábonyi cigányok peréről szóló cikkre reflektálnék - pontosabban egy időben szélesebb látószög szerinti saját interpretációt írnék le az ügy kapcsán. A téma részben kapcsolódik a Háló (a Szociális Szakmai Szövetség folyóirata) egyik legutóbbi számának (a neten egyelőre még nem elérhető) cikkéhez, amely arról szól, hogy társadalmi szempontból tudunk-e valamit mondani arról, hogy kik vannak ma Magyarországon börtönben. Továbbá arról, hogy egy, a közbeszéd által kiemelt helyen kezelt csoport, a cigányság társadalmi helyzetét közvetlen hatalmi okból kik és hogyan befolyásolják.

No tehát.
 
2008. decemberében betiltják a szélsőjobboldali Jobbik félkatonai szervezetét, a Magyar Gárdát (az általuk és mindenki más által használt néven: "a Gárdát"). Fellebbeznek, de 2009. júliusában másodfokon is megerősítik a betiltást, kiterjesztve azt a Magyar Gárda Mozgalomra is. Az ítélet szerint „a gárda rendezvényei közvetlenül és ténylegesen fajgyűlölő és kirekesztő megnyilvánulásokkal a közrendet és a köznyugalmat támadták, így sérült a biztonsághoz és szabadsághoz való jog”. Azon nyomban megalakul az Új Magyar Gárda Mozgalom (az általuk és mindenki más által használt néven továbbra is: "a Gárda"). A betiltott előddel tökéletesen megegyező hitvallásuk, külsőségeik, viselkedésük stb. miatt legalitásuk vitatott, a rendőrség akadályozza a fellépéseiket.
 
Ugyanez az időszak a cigányok ellen sűrűn elkövetett sorozatgyilkosságok időszaka is egyben. A 2008. júliusa és 2009. augusztusa között eltelt 1 évben 9 alkalommal támadtak ismeretlenek cigányok lakta házakra éjszaka feltehetően rasszista indíttatásból. A házakat több esetben felgyújtották, az ott lakó cigányokat több esetben megölték. A legutóbbi ilyen eset 2009. augusztus 3. (anyára és 13 éves kislányára lőttek sörétes puskával saját házukban).
 
Ebben a sűrű, már élet-halálról szóló cigányellenes légkörben, a legutóbbi cigánygyilkosság és a Gárda újjáalakulása után néhány hónappal, 2009. novemberében a Gárda anyaszervezete, a Jobbik lakossági fórumot hirdet Sajóbábonyban. A 3000 fős településen 800 ember roma. A vitatott legitimitású, de cigányellenességéről annál jobban elhíresült Gárda a település iskolájában tartott Jobbik-gyűlésen "őrködik". A Jobbik gyűlésére a gárdisták nem engedik be a helyszínre érkező cigányokat. A Jobbik helyi szervezeteinek oldalain (azért írom többes számban, mert több tagszervezeti oldaluk is ugyanezt a szöveget hozza le) ez olvasható az esetről: "Gárdistáink a kapuban állva akadályozták meg a nem kívánt személyek bejutását." Egy helyi elmondása alapján: "Azt mondták, lakossági fórum lesz, de minket nem engedtek be. Fotóztak, gúnyoltak minket, azt kiabálták, meghaltok cigányok." Szóváltás, rendőrség.
 
Másnap ismét megjelenik a rasszizmusáról, cigányellenességéről elhíresült, illegitim módon rendőri-katonai jelleget öltő, vitatott legalitású, a rendőrség által elvileg szervezkedéseikben akadályozott szervezet. Indok: előző nap bántalmazás és fenyegetések történtek "a cigányok" részéről, ezért az Új Magyar Gárda a rendőrség helyett valamit csinálni tervez az ügyben. Idézet a Jobbik tagszervezeteinek honlapjáról: "(...) a rendőrség nem tud a magyar lakosságnak védelmet biztosítani. A helyzet súlyosságára való tekintettel - hogy védjük a magyar lakosságot - az Új Magyar Gárda Mozgalom vezetőségével egyeztetve dandár szintű kivonulás került foganatosításra, eleget téve ezzel hitvallásunknak és eskünknek, a nemzet és a magyarság védelmében!"
 
Hogy kik ellen akarnak valamit csinálni, az kiderül a megfogalmazásaikból (idézet a fenti hivatalos honlapról): "Bencs Gábor Sajóbábony Jobbik elnökét életveszélyesen megfenyegették a helyi cigányok (...)! A helyi üzlet boltvezető hölgyét saját boltjában, ma délelőtt tettleg bántalmazták a cigányok." Ha mindezt úgy en bloc "a cigányok" tették szerintük, akkor ha ők a rendőrség helyett jöttek cselekedni, akkor nyilvánvaló, hogy úgy en bloc "a cigányok" lesznek a cselekedeteik célpontja.
 
A helyi romák a Gárda nyilatkozatai és jelenléte, a cigánygyilkosságok, valamint a rendőrség határozott közbelépésének hiánya miatt érthető okokból rettegve szervezik házaik védelmét. A jobbikosok a településen cirkálnak, az elmondások szerint ismét provokálják a házaik előtt őrködő cigányokat. Egy cigány gyereknek nekimennek autóval. Ekkor cigányok rátámadnak az autóra és megrongálják azt. Bár sokan vannak és fejsze is van az egyik támadó kezében, semmilyen személyi sérülés nem történik. Rendőrség.
 
Másnap Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót hirdet meg a településre. A Jobbik néhány hónappal az eset után a harmadik legnagyobb pártként bekerül a parlamentbe.
 
...
 
Az autót megrongáló cigányok ma közösség tagja elleni erőszak vádjával állnak bíróság előtt. A hivatkozott cikk szerint akár 2 év előzetesben is tarthatják őket az - őket akár felmentő - ítélet megszületéséig. Ha jól tudom, 8 évig terjedhet a kiszabható fegyházbüntetés.
 
Az (Új) Magyar Gárda vagy a Jobbik tagjai közül senki nem áll bíróság előtt az ügyből kifolyólag.
 
...
 
Eddig a sztori. Egyetlen meglátásom ennek kapcsán: szerintem teljesen nyilvánvaló, hogy a bíróság előtt álló cigányok pártpolitikai célok érdekében, nagyon jól szervezett, előre kitervelt módon feláldozott emberek. Szerintem egyértelmű, hogy az ügyben ki támadott meg kit: a jobbikosok támadták meg a cigányokat. Ennek értelmében számomra nem csak az az egyértelmű, hogy ezeket az embereket nyilvánvalóan fel kell menteni ezek alól a vádak alól, de az is, hogy a Jobbikot sürgősen be kell tiltani és a vezetőit bíróság elé állítani.

Szólj hozzá!

Címkék: roma cigány jobbik magyar gárda sajóbábony

A bejegyzés trackback címe:

https://spyd3rm4n.blog.hu/api/trackback/id/tr442599332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása